Gårsdagens præsentation af finansloven har langt fra fået byggeriets parter til at juble.
Læs mere: Finansloven er på plads – men skuffer stort flere steder i byggeriet
Hos det almennyttige boligselskab, KAB, der administrerer ca. 60.000 almene boliger i hovedstadsområdet, skuffer aftalen ved at indføre et midlertidigt stop for grønne renoveringer af almene boliger.
Adm. direktør Jens Elmelund minder om, at den grønne boligaftale fra maj 2020 ellers fastslog, at 30,2 mia. kroner af Landsbyggefondens midler kan anvendes til renovering af almene boliger frem til 2026, men at de to milliarder af renoveringsrammen, der er afsat i 2022, nu udskydes.
Dermed stoppes renoveringer, der allerede har fået tilsagn om støtte, men endnu ikke er igangsat, samtidig med at der ikke gives nye tilsagn.
– Det har krævet meget arbejde og store investeringer for boligorganisationerne at få projekterne gjort klar som ønsket og sikre særlige bæredygtige tiltag. En indsats, der nu – indtil videre – standses, siger direktøren og fortæller, at den grønne boligaftale var en god nyhed, fordi KAB har mange boligafdelinger, der trænger til renovering.
– Og det er ikke for at få samtalekøkkener og spabade, men for at blive tætte, varme og tidssvarende.
Læs også: Flere end forventet har søgt tidlig pension
Videre siger han, at det ikke gør det mindre problematisk, at de grønne, almene renoveringer kun udgør 0,6 % af beskæftigelsen i bygge- og anlægsbranchen -for dermed får indgrebet marginal betydning for aktiviteten i byggesektoren.
– Til gengæld får det rigtig stor betydning for landets almene beboere, siger han.
Hindring af boligaftalen om billige boliger
Desuden vurderer Jens Elmelund, at boligaftalen, der gav mulighed for 22.000 ekstra nye, almene boliger og særligt fokus på hjemløse og studerende nu er reduceret til et fatamorgana.
– Finanslov for 2022 indeholder ikke – som forventet – mulighed for midlertidigt at hæve maksimumbeløbet for almene boliger. Det betyder reelt, at det bliver meget svært at opføre nye, almene boliger i de store byer, hvor markedet er overophedet, og priserne på byggegrunde og byggematerialer er steget helt exceptionelt. Og det på trods af, at sektoren har gode og konstruktive forslag til, hvordan det kan finansieres.
– Det er rigtigt, rigtigt ærgerligt, at vi ikke kan udnytte den oplagte mulighed for at opføre de billige boliger, der blev vedtaget med boligaftalen i november, og som der er et meget stort behov for, siger Jens Elmelund.
Grunde kan gå til private udlejere
Han fortæller, at maksimumbeløbet for almene familieboliger i hovedstaden udgør ca. 25.000 kr./m2, og det alene gør grundkøb til en udfordring. Samtidigt kan det snærende maksimumbeløb også betyde, at almene boligorganisationer må slippe de grunde, som det trods alt er lykkedes at få købsoptioner på, siger han:
– Og byggeriet vil jo ikke stå stille af den grund. Private udlejningsboliger til væsentligt højere huslejer vil formentlig skyde op der, hvor det almene byggeri nu må opgives. Så sammenlagt er finansloven en væsentlig barriere for at skabe den blandede by med plads til alle typer af indkomster, som der ellers er udtrykt ønske om fra politisk hold.
75 % gik til energibesparelser
I Danske Byggecentre er skuffelsen også stor. Særligt, at regeringen og dens støttepartier fjerner håndværkerfradraget:
– Hvis Danmark skal opfylde sine klimaambitioner kræver det, at byggebranchen får energieffektiviseret en stor del af den danske boligmasse. De seneste tal fra skatteministeriet viser, at næsten 75 % af midlerne i ordningen gik til energibesparelser eller andre grønne håndværksydelser. Dét incitament for boligejerne fjernes nu, siger adm. direktør Palle Thomsen, der ikke deler bekymring for overophedning, hvorfor renoveringer af almene boliger for to mia. kroner udskydes:
– Det er ingen hemmelighed, at den grønneste energi er den energi, du ikke bruger. Derfor giver det netop god mening at få renoveret og energieffektiviseret de almene boliger.