I byer over hele landet er der mange fine og ofte historiske byrum. Mange er velbevarede og med til at stimulere detailhandel, turisme og bosætning.
Men nogle steder kan der være behov for et lille løft. En enkelt bygninger er måske gennem årene forsømt, eller en bygning har et udtryk, som kunne passe bedre ind i sammenhængen. Denne udfordring er grundlaget for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur og Realdania By & Bygs projekt “Forsømte bygninger i danske byer”.
Fælles bygningsarv
I projektet vil Realdania By & Byg købe mellem en og tre ejendomme og ombygge dem, så de igen bidrager til det samlede byrum.
Erfaringerne skal omsættes til et inspirationskatalog, der viser, hvordan små indgreb kan gøre en positiv forskel til gavn for byer og borgere over hele landet.
– Bygninger danner rammer og giver den særlige stemning, der er i byen. De fortæller byens historie. Der, hvor vi færdes og bor, er noget helt særligt for os alle. Derfor skal vi passe på den enkelte bygning og alle dens fine detaljer. Sådan passer vi på hele gaden. Vi skal stolt kunne vise vores by frem til venner og gæster. Det er vigtigt for livet i byen og for livet i butikkerne, siger formand for Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur, Karen Margrethe Olsen.
– De historiske byrum og kvaliteten i byerne er en del af vores fælles arv. Derfor er vi glade for samarbejdet med Landsforeningen for Bygnings- og Landskabskultur i dette demonstrationsprojekt, som skal inspirere flere til at bidrage til at løfte de historiske byrum, siger administrerende direktør i Realdania By & Byg, Peter Cederfeld.
Ingen overpriser
Projektet sætter tre kriterier op.
Ejendommene skal være væsentlige for byrummet eller gadeforløbet. De skal ligge i byer med 4000-50.000 indbyggere. Endeligt skal de kunne købes til en pris, der afspejler områdets markedspriser.
Forslagene skal sendes ind på denne hjemmeside senest 22. oktober.