Fra årets begyndelse har det været muligt at indstille et byggeprojekt til Renoverprisen 2023.
Her to måneder senere er indstillingsperioden afsluttet, og det er nu op til nomineringsudvalget at nominere seks projekter ud af de i alt 182 projekter fra hele landet – det højeste antal indstilling i fire år.
Projekter spænder bredt fra en fyrtårnsrestaurering og transformationsprojekter af tidligere produktionsbygninger til sommerhusrenovering på Rømø.
– Årets indstillede projekter illustrerer bredden i renoveringsdisciplinen, hvor både små og store projekter på tværs af landet viser, hvordan renovering kan bygge bro mellem bygningens historie og nutidens behov, siger adm. direktør Susanne Borenhoff, GI, der sammen med Realdania står bag prisen.
– Jeg håber, at det kan inspirere nye renoveringsprojekter af alle størrelser.
Hylder også de kreative løsninger
I det videre forløb skal nomineringsudvalget frem til midt juni indsnævre feltet af de 182 indstillede projekter til en såkaldt Favoritliste, hvorudfra fire til seks projekter bliver nomineret til hovedprisen.
Derudover byder Renoverprisen i år på en specialpris, der hylder de projekter, der har skabt store forandringer for små midler.
– Renoverprisen ønsker at fremme og hylde gode renoveringer af alle størrelser. Mange renoveringsprojekter sker med relativt begrænsede midler, og derfor giver vi i år særlig opmærksomhed til dem, der formår at realisere projekterne ved at udnytte kreative løsninger i processen, siger Nina Kovsted Helk, der er filantropidirektør i Realdania.
Kriterierne
De indstillede projekter bedømmes overordnet set ud fra følgende spørgsmål:
Renoveringsprojekter påvirker klima, ressourcer og mennesker, så hvordan har man sikret, at projektets påvirkning bliver mindst mulig, og at resultatet for brugerne og omgivelserne bliver bedst muligt?
Derudover vægtes bæredygtighed, brugskvalitet og bidrag til omgivelserne, udførelseskvalitet og værdiforøgelse, eksempelværdi og samarbejde.
Vinderen kåres til en prisfest i september.