Om projektet
- Kompleks 1870, bygning 10, er en gammel bygning fra 1950 på ca. 30.000 kvm.
- En del af et større nyt campusområde. I de øvrige bygninger i området kommer der også boliger, butikker, børnehave og erhverv.
- Byggeperiode: 2019-2021
- Bygherre: FEAS
- Hovedentreprenør: MT Højgaard Danmark
- Arkitekt: C.F. Møller
- Ingeniør: Moe
- Mængder:
- – 250 kubikmeter beton til fundamenter.
- – 200 ton stål
- – 300 ton gipspuds til 21.000 kvm. vægge
- – 30.000 kvm. gulve
- – 800 vinduer skiftet
- – 45.000 nye tagsten
- – 9000 kvm omfugning
- – 50-250 håndværkere løbende i arbejde
AARHUS: Siden august 2019 har MT Højgaard været i sving med transformationen af bygningskompleks 1870, den gamle bygning 10 længst mod nord i det tidligere Aarhus Kommunehospital, som entreprenøren har saneret, nedbrudt og renoveret for Forskningsfondens Ejendomsselskab A/S (FEAS), der er et selskab under Aarhus Universitets Forskningsfond. Bygningerne er i sin tid tegnet af C.F. Møller og er i dag klassificeret som bevaringsværdige.
Fonden købte hele sygehusområdet af Region Midtjylland for godt fire år siden, da det lå fast at sygehuset skulle lukke og flytte til Skejby i forbindelse med udvidelsen af supersygehuset.
Opgaven er et tidligt udbud, hvor MT Højgaard er medprojekterende på byggepladsen, (…), og det betyder, at vi arbejder meget tæt sammen med bygherre og rådgivere om de udfordringer og løsninger, der skal findes undervejs.
Produktionschef Kåre Vistisen, MT Højgaard Danmark
– Dette bygningskompleks 1870 på samlet næsten 30.000 kvadratmeter er første del af den store omdannelse, som skal ændre sygehuset til et nyt bynært campusområde. Opgaven er et tidligt udbud, hvor MT Højgaard er medprojekterende på byggepladsen, da man ikke havde alle løsninger for byggeriet til at starte med for de efterfølgende etaper, og det betyder, at vi arbejder meget tæt sammen med bygherre og rådgivere om de udfordringer og løsninger, der skal findes undervejs, fortæller produktionschef Kåre Vistisen, da Dagens Byggeri en kold december-eftermiddag besøger pladsen.
785 vinduer udskiftet
Han står sammen med byggeleder Brian Wendelbo Pederstrup i spidsen for opgaven med omdannelsen af det gamle kompleks, der er tegnet af C.F. Møller og delvist opført i perioden 1950-1954.
– Vi har naturligvis fjernet blymaling, asbest, pcb og andre giftige stoffer fra byggeriet. Og så har vi strippet det for lofter, døre og de i alt 785 vinduer, som er skiftet ud. Komplekset er klassificeret som bevaringsværdigt byggeri, så det har betyder, at de nye vinduer skulle ligne de gamle stålvinduer. Det har været en udfordring, men det lykkedes at få lavet nogle i aluminium, som både ligner og samtidig er markant bedre i forhold til energieffektiviteten, forklarer Kåre Vistisen.
Mange gamle skillevægge er fjernet og erstattet med nye stålgitterkonstruktioner, som er forstærket og forankret i den store kælder, der er under hele området.
– Grundet det store areal med kælder udenfor bygningerne har det betydet, at vi har været begrænset i brugen af kraner og andre tunge maskiner, for der er mange steder en maksimal belastning på 12 tons. Derfor har vi haft behov for nogle store kraner med meget lang rækkevidde, der kunne placeres udenfor de områder, som har kælder – for eksempel da vi udskiftede alle tagsten, forklarer Brian Wendelbo Pederstrup.
170 km ny facadefuge
Opgaven er udbudt i Storentreprise, hvor MT Højgaard foruden saneringen også har stået for facaderenovering. Her har en af de helt store opgaver været omfugning af 9.000 kvadratmeter facade.
– Det svarer i runde tal til omkring 170 kilometer fuge, der først skulle kradses ud og derefter genetableres, fastslår Kåre Vistisen.
Udover storentreprisen har MT Højgaard desuden vundet murerentreprisen i apteringsdelen. Her er det hovedsageligt indvendigt murarbejder såsom lukning af huller og skakte samt fliser/klinker-arbejder.
Ud over rådgivere og MT Højgaards funktionærer har til tider mere end 200 timelønnede haft deres daglige gang på pladsen – heraf omkring 50 fra MT Højgaard.
– Vi er rigtig godt med og forventer planlagt aflevering til sommer, hvorefter indretningen og test af specialudstyr skal foregå, inden Institut for Molekylærbiologi og Genetik flytter ind sidst i 2021, siger Brian Wendelbo Pederstrup.
Suverænt samarbejde med rådgivere
De mener begge, at samarbejdet med Bygherre, rådgiverne fra C.F. Møller og Moe har været noget nær perfekt.
– Komplekset er blevet delvist ændret og ombygget nogle gange gennem årene, så de gamle tegninger holdt ikke i virkeligheden. Derfor har der været en lang række udfordringer, som skulle håndteres undervejs, og det har vi løst sammen stille og roligt i takt med, at vi er stødt på udfordringer, lyder det fra Brian Wendelbo Pederstrup.
Kåre Vistisen er enig og tilføjer:
– Jeg tror ikke, jeg kan huske et mere velfungerende samarbejde i mine efterhånden mange år i branchen, siger han.