Naturligvis hjælper vi Ukraine, hvor vi kan.
Sådan lød tilbagemeldingerne fra ca. 20 af Københavns Tømrerlaugs medlemmer, da laugets oldermand Henrik Dyssell viderebragte et ønske om brugbart elværktøj fra det ukrainsk/danske murermesterpar Olga Rubarchuhk og Jens Madsen fra Nordsjælland, der havde sat sig for at bringe så meget værktøj, de kunne, med til de frivillige sjak, der genopbygger Ukraine.
De fik ideen til indsamlingen da de, gennem Olga Rubarchuhks store familie, fik kendskab til, at der mangler værktøj til genopbygning af landets mange ødelagte bygninger. Uden helt at vide, hvad han gik ind til, var Henrik Dyssell straks med på ideen.
– Spørgsmålet er, hvad vi overhovedet havde forventet. Da jeg i første omgang tjekkede, hvad vi havde liggende i min egen virksomhed, lå der alene 20 emner. Så må der jo ligge enormt meget bare her i København, tænkte jeg, siger Henrik Dyssell til Dagens Byggeri.
Han sendt raskt en mail ud til medlemmerne, hvor der lige så hurtigt kom positive svar tilbage fra cirka 20 medlemmer: De havde masser af værktøj til de ukrainske sjak.
I løbet af få dage har Henrik Dyssell koordineret indsamlingen i lauget og fået hele 2.000 stykke brugt – men funktionsdygtigt elværktøj – videre til murermesterparret i Nordsjælland.
– Noget af værktøjet er afleveret på vores kontor i Valby, og nogle er selv kørt til Nordsjælland og har afleveret det der. Bl.a. kørte en af vores store medlemmer selv derop med en lille lastbil fyldt med værktøj. Jeg havde selv tager fredagen ud til at køre rundt og indsamle værktøj hos medlemmerne, men det viste sig, at opgaven var meget større, end jeg lige havde troet, så Flemming Kjærgaard, der er tidligere oldermand, har hjulpet mig.
Frivillige sjak genopbygger Ukraine
Det indsamlede værktøj komme snart i hænderne på de mange sjak af frivillige ukrainere, der går i gang med at gøre de bygninger, der bliver ramt af russiske granater, beboelige eller funktionsdygtige igen. Det gør de, kort efter ildslukningen og redningsarbejdet er tilendebragt, kan Olga Rubarchuhks familie i Ukraine fortælle. Hun er født i det vestlige Ukraine, men har familie over hele landet.
Herfra er fortællingerne de samme:
Omfanget af genopbygningen fra de daglige granatangreb kan synes uoverstigelige. Alligevel danner mange håndværkere og andre frivillige disse sjak, der helt autonomt sørger for at udbedre skaderne så godt som muligt og med de forhåndenværende midler.
Værktøjet skal nok komme af sted
Oprindelig var det tanken, at Jens Madsen og Olga Rubarchuhk selv ville køre til Ukraine i deres kassevogn i påsken, men mængden af værktøj oversteg både deres og oldermandens vildeste forventninger.
– Vi var lidt bundet af, at det skulle transporteres i påsken. Mer mængderne er meget større end forventet, så vi skal have fundet en anden transportform, f.eks. en donation fra en vognmand, siger Henrik Dyssell.
Nu leder Jens Madsen og Olga Rubarchuhk derfor efter en virksomhed, der vil donere en rimeligt stor lastbil, der kan køre værktøjet til den Ukrainske grænse, hvor de har koordineret, at værktøjet bliver afhentet af et af de mange sjak, de har kontakt til.
– Allerede i fredags, hvor vi afleverede værktøjet i Nordsjælland, var der positiv kommunikation med nogle, der potentielt gerne vil køre værktøjet til Ukraine. Vi kan i hvert tilfælde godt garantere, at det kommer det rigtige sted hen. Det skal nok komme af sted, slutter oldermanden.