Snart begynder anlægsarbejdet med klimatilpasning og ny belægning i en af Helsingørs ældste og mest bevaringsværdige dele. Helsingør Kommune og Forsyning Helsingør har i fællesskab sendt projektet i udbud, og arbejdet forventes at kunne starte i første del af juni.
Dermed kan borgerne i byen se frem til, at det gamle Hestemøllestræde, der rummer historiske bygninger som Bymuseet, Karmeliterklostret og dele af det gamle Wiibroebyggeri, både bliver klimatilpasset og får ny belægning med granitsten, beplantning, mødesteder og gågadezone med p-pladser.
– Pilotprojektet i Hestemøllestræde er meget vigtigt for byen og dens borgere, siger formand for By-, plan- og miljøudvalget i Helsingør Kommune Christian Holm Donatzky og fortsætter:
– Med projektet kan vi vise, hvordan det i praksis kan lade sig gøre både at klimatilpasse og gøre byen mere indbydende og attraktiv i respekt for de åbenlyse historiske værdier. Dermed kan Hestemøllestræde danne eksempel for, hvordan kommunens investeringsplan for bykernen kan føres ud i livet – og samtidig kan vi styrke forbindelsen mellem byen og Kulturhavnen.
Vandet bliver på overfladen
I pilotprojektet i Hestemøllestræde er valgt en løsning, hvor regnvandet fra tagene ledes ned på vejen og derfra løber i render på overfladen til hver ende af strædet og ned i ledningsnettet.
– Ved at holde regnvandet på overfladen har vi valgt en enkel og effektiv klimaløsning. Regnvandet bliver forsinket på dets vej mod ledningsnettet, og løsningen vil være med til at minimere risikoen for oversvømmelser i kældre hos forretninger, erhverv og private borgere. Når der nu alligevel skal graves i jorden til ny belægning, har vi af hensyn til borgerne valgt samtidig at benytte lejligheden til at renovere og øge kapaciteten i ledningsnettet under jorden, forklarer Jens Bertram, bestyrelsesformand i Forsyning Helsingør.I forbindelse med gravearbejdet vil Forsyning Helsingør derfor få udført al nødvendig renovering af alle el-, vand-, spildevands- og fjernvarmeledninger I Hestemøllestræde – samt lægge nye regnvandsledninger i jorden.Den samlede opgave bliver sendt ud som et begrænset udbud, hvor fem udvalgte entreprenører bliver bedt om at byde på opgaven.