Der er ikke en vind, som rører sig. I bunden af det 80 meter høje stillads vel at mærke. For det skal vise sig, at det ikke tilfældet øverst oppe. Men det vender vi tilbage til – for toppen nås først i bunden af denne artikel.
Først skal vi dog løfte os fra jorden. Og Dansk Stillads Service, som har stået for opførslen af stilladset, har i den forbindelse været venlige overfor såvel gæster som medarbejdere. De har nemlig installeret en elevator, som bringer én de første 56 meter lodret op ad Marmorkirkens facade.
Ad denne adgangsvej skal man også fragte de ornamenter, som skal tages ned til restaurering. Og her ser man første eksempel på, at ikke alt er, som det plejer. Stilladset er nemlig ikke fæstnet i stenene, som det anbefales, men i fugerne. Direktør i Dansk Stillads Service Thomas Lønbirk forklarer:
– Det var specificeret i udbudsmaterialet, at vi selvfølgelig ikke måtte bore i marmoret. Og det havde vi heller ingen planer om. Ved at bruge rawplugs, som er lidt større, end de huller vi borer i fugerne, kan vi faktisk sikre stilladset bedre, end hvis vi skruede det fast i stenene, siger han og understreger, at selv om fugen er en kalkfuge fra 1883, holder den stadig til presset.
56 meter plus det løse
Thomas Lønbirk har inviteret undertegnede samt en god håndfuld andre interessenter og journalister på besøg for at se nærmere på stilladset og renoveringsopgaven.
Efter exit af elevatoren står vi nu på den gangbro, som fører over til den egentlige byggeplads oven på Marmorkirkens lanterne. Der er travlt. Flere af de store forgyldte kobber-ornamenter er allerede blevet taget ned.
Her oppe har vinden ikke gemt sig helt væk som nede på gaden – men man har taget hensyn til vejrguderne, lyder meldingen fra en af Dansk Stillads Services samarbejdspartnere.
For størsteparten af stilladset hviler faktisk på netop kuplen. Det var eneste mulighed, hvis ikke prisen skulle eksplodere og hele kirken pakkes ind i stillads. Men det har også betydet, at der skulle regnes efter en ekstra gang.
– Vindens pres på stilladset medfører en øget vægt. Helt præcist presser 15 sekundmeter med cirka 5 ton på stilladset, og den ekstra vægt skulle kuplen kunne holde til, forklarer repræsentanten fra Troelsgård Rådgivende Ingeniører, der har udregnet vindens pres på stilladset og dermed kirken.
Han lover, at han har regnet mere end bare en enkelt gang på opgaven.
10 ud af 10
Længere oppe ad stilladset – nu nærmer vi os små 70 meter – møder vi stilladsarbejder Michael Stoksbjerg. Han går rundt og spænder ekstra kryds på. Når stilladset skal kunne holde sig selv fast på kuplen uden nævneværdig støtte, skal der ekstra metal til, lyder meldingen. På en skala fra 1 til 10 bedømmer Michael Stoksbjerg sin nuværende opgave til en rund 10’er.
– Det bliver jo ikke ret meget bedre, end det her, siger han med et bredt smil og understreger, at arbejdet på toppen med udsigt til Amalienborg, Vestforbrændingen, Christiansborg og Operaen blandt meget andet gør jobbet til en fornøjelse.
For det andet er der selve stilladset. Michael Stoksbjerg og mellem tre og fem mand yderligere har først opført og samlet stilladset, som bærer elevatoren.
Derefter har man samlet gangbroen på jorden og kranet den på plads – og alt imens kranen har holdt broen svævende i 56 meters højde, har man samlet basen på kuplen og koblet broen til.
– Det er jo fedt at være med til, siger Michael Stoksbjerg, der sammen med resten af sin kollegaer har arbejdet på stilladset i to måneder. Om renoveringsholdet klarer deres arbejde til tiden, skal stilladset fjernes igen til november. Dermed er toppen nået.