Den 160 år gamle og 25 meter høje Dyrehave Mølle tæt ved Nyborg Fjord, skal inden længe pakkes ind i stillads og presenning for at være klar til en omfattende restaurering både udvendig og indvendig.
Bag restaureringen står Realdania By & Byg, som for et halvt år siden købte den fredede mølle for at sikre bevaringen af et lille stykke dansk arkitektur- og industrihistorie og en bygningstype, som engang drejede lystigt over det ganske land, men i dag er en stillestående sjældenhed.
Balancegang mellem fortid og nutid
Den fredede fynske mølle skal imidlertid ikke blot bevares; den skal også i drift, så vingerne atter drejer rundt, og der igen kan males korn i de gamle kværne. Som en fuldt funktionsdygtig mølle kan den være med til at levendegøre fortællingen om møllens rolle og betydning i Danmark gennem tiden.
Men inden mølleporten kan slås op igen, skal det velbevarede bygningsværk dog først istandsættes og restaureres efter alle møllebyggerkunstens regler. Selvom produktionen af mel blev indstillet for over 40 år siden, så er Dyrehave Mølle stadig fuldt funktionsdygtig. Den højt specialiserede mekanik, der tårner sig op gennem syv etager på en af Danmarks højeste møller, står endnu intakt, patineret af slid og brug fra flittige hænder.
Som en del af restaureringen skal møllen og de omkringliggende bygninger samtidig indrettes, så de kunne fungere i en moderne sammenhæng.
– Det er en balancegang mellem fortid og nutid i 25 meters højde. Dyrehave Mølle har været et ikonisk vartegn for Nyborg siden opførelsen i 1858, og møllen og de øvrige bygninger har været i samme families eje i over 100 år. Der er blevet passet godt på det hele, og overalt er der masser af indretninger, detaljer og brugsspor, som fortæller om en ældgammel industri og bygningstype. Alle disse spor og reminiscenser skal vi værne om, siger Realdania By & Bygs arkitekt og projektleder Anders Brüel, som står i spidsen for den forestående restaurering.
Træværk i syv etager
I denne måned rykker håndværkerne ind i møllen og den tilstødende magasinbygning. De første på byggepladsen bliver murerne, som skal reparere pudslag på den øverste del af møllen og reparere murværket de steder, hvor møllen står i blank mur. Derefter skal det hele kalkes både ude og inde.
Derudover skal en tømrer gå al træværk igennem på samtlige syv etager, ligesom der skal etableres et nyt galleri, dvs. en ny balkon rundt om møllen. Det nye galleri bliver magen til det nuværende, som desværre er så medtaget, at det er nødvendigt at udskifte.
– Kunsten er at bevare møllens slid og patina, som fortæller mange historier, og samtidig sikre, at alt er forsvarligt og efter forskrifterne rent sikkerhedsmæssigt. Det betyder også, at en møllebygger skal i gang. Han skal gennemgå og reparere al den indvendige mekanik i træ og udbedre den sætningsskade, der lige nu forhindrer møllevingerne i at dreje rundt, siger Anders Brüel.
Sideløbende med møllen vil magasinbygningerne også blive restaureret udvendigt, og herefter skal bygningerne restaureres indvendigt, hvor lokalerne lige nu står ganske rå.