Parter bag projektetet
- Bygherre: Holbæk Kommune
- Totalentreprenør: HM Gruppen A/S
- Arkitekt: arkitekterne.as
- Ingeniør: Nørbag ApS
119 projekter fra hele landet var indstillet til Renoverprisen, og de seks nominerede projekter er vurderet i forhold til syv kriterier: Eksempelværdi, energikrav og bæredygtighed, samarbejde, brugskvalitet, bidrag til omgivelser, økonomi og værdiforøgelse samt udførelseskvalitet.
De indledende tiltag til renoveringen af Holbæks gamle værft begyndte tilbage i 2007. Missionen var at skabe et attraktivt miljø til byens borgere. Initiativet var kærkomment, fordi området ved værftet havde begrænset offentlig adgang, belægningerne var nedslidte, og de bevaringsværdige bygninger var i stærkt forfald.
Skibsværftet danner nu ramme om et område fuld af liv for kommunens beboere.?Hvor der engang var øde, er der nu et livligt maritimt område med blandt andet cafémiljø, produktionsskole og imponerende klatrevægge hos Holbæk Klatreklub, som i 2015 blev tildelt prisen som Danmarks bedste klatreklub.
Værftets hovedbygning står udvendigt intakt med de bevaringsværdige facaders skævheder og revner. Indvendigt er de gamle trævægge efterisoleret de fleste steder, mens de i caféen er synlige bag moderne glasvægge, der både isolerer og giver kig til historien. Nye bygningsdele er af moderne materialer som glas og stål og er udformet, så de både skiller sig ud og indgår i helheden. Projektet er et godt eksempel på, hvordan man gennem renovering kan puste nyt liv i et område af byen og fortælle om en maritim fortid, der er en vigtig del af Holbæks historie.
Værftet er en af seks finalister, der er blevet nomineret til Renoveringsprisen 2017.
Se også omtalen fra mandag af Gråbrødrevej 19 i Tønder.
Se også omtalen fra tirsdag af Retten i Aarhus.
Se også omtalen fra onsdag af Kirkebjerg Skole i Vanløse.
Se også omtalen fra torsdag af Skibshandlen i Vejle.
Se også omtalen fra fredag af Nr. Vium Skole.