Lean i renoveringsprojekter
- Publikationen baserer sig på udviklingsprojektet “Lean i renoveringsprojekter”, som er blevet til i samarbejde mellem Lean Construction-DK Netværket, LivingLean og AAU Build.
- Projektet har afprøvet agile lean-værktøjer, scrum og samarbejde i en renoveringssag af en ældre etageejendom i København, som både indeholder boliger og erhverv.
- Publikationen er støttet Realdania og Grundejernes Investeringsfond.
Der følger tit en lille overraskelse eller to med, når tagetagen skal fornys, de gamle nedhængte lofter udskiftes eller kældergulvet efterisoleres. Fordi det ofte først er når bygningsdele og konstruktioner åbnes, at deres deres kvalitet og tilstand bliver synlig.
Det forhold gør mange renoveringssager uforudsigelige og dermed svære at styre økonomi og tidsforbrug på dem.
Problemet forsøger en ny projekteringsmodel at tage højde for. Den er udviklet af på baggrund af et samarbejde mellem Lean Construction-DK Netværket, LivingLean og AAU Build i udviklingsprojektet “Lean i Renoveringsprojekter”.
Den nye projekteringsmodel til renovering er baseret på agile lean-værktøjer, scrum og samarbejde. Modellen henvender sig primært til projekteringsledelsen og bygherren, men også til alle øvrige involverede rådgivere og udførende i et renoveringsprojekt.
Navigere fremfor kontrollere i renoveringsprojekter
– Bygherren og det øvrige projektteam skal kunne reagere hurtigt og tilpasse sig den uforudsigelighed, som kendetegner renoveringsprojekter. Det anviser vi veje til med vores nye publikation “Projekteringsmodel til renovering”, fortæller Morten Skaarup Jensen, seniorprojektleder i Lean Construction-DK Netværket.
Her fokuserer vi særligt på, hvordan man med agile metoder og værktøjer, kan ruste sig til at håndtere uforudsigeligheden. Det drejer sig mere om at navigere end at kontrollere.
En projekteringsmodel til inspiration
I udviklingsprojektet var en del af opgaven derfor at finde en projekteringsmodel, som understøttede en agil tilgang. Samtidig skulle den skabe plads til inddragelse af projekteringsteamet og give viden om nuværende forhold i den eksisterende bygning.
Morten Skaarup Jensen forklarer, at selvom projekteringsmodellen er udviklet ud fra nogle konkrete forudsætninger i et observeret case-projekt, kan andre godt hente inspiration i modellen. De konkrete udfordringer, der er identificeret i projektet, er nemlig typiske for renoveringssager.
– Vi vurderer derfor, at modellen kan bruges på andre renoveringsprojekter. Men vores opfordring er, at man ikke bare tager modellen, som den er. Vi håber, at man lader sig inspirere til selv at tilpasse modellen, eller laver sin egen model baseret på en analyse af projektets behov, siger han.
Totalentreprenøren gik forrest
På den renoveringscase, som udviklingsprojektet har fulgt, har entreprenørvirksomheden Arpe & Kjeldsholm A/S fungeret som totalentreprenør.
Projekteringsleder Robert Jensen ser gode perspektiver i projekteringsmodellen
– Modellen gjorde, at problemerne tidligt kom på bordet ved møderne, og vi fik fordelt de relevante opgaver til de personer i projekteringsteamet, der var bedst egnede til at løse dem. Modellen gav os også mulighed for at sætte ting på hold pga. prioritering, eller fordi vi ikke var klar endnu. Vi blev enige om, hvilke sten der først skulle ryddes af vejen og fik gjort det, fortæller Robert Jensen.
Robert Jensen kunne sagtens forestille sig at bygherren generelt mere aktivt efterspørger lignende modeller: Måske bliver samarbejdet – og en model herfor – en ydelse, som totalentreprenøren bliver bedt om at levere af bygherren. Det kunne vi godt tænke os i højere grad indgik i vurderingerne fremover, afslutter projekteringslederen.