De senere års spredte, men alvorlige tilfælde med nedstyrtede altaner skal stoppes. Ulykkerne skyldes som regel, at de bærende jern i altanen er rustet, så altanen kollapser, når beboerne træder ud på den. Det fører til faldulykker med dødsfald og alvorlige personskader.
Derfor er sikkerheden omkring gamle altaner endt øverst på den politiske dagsorden. Men ingen har overblik over omfanget og risikoen ved gamle altaner.
Der findes ikke et obligatorisk tilsyn med altaners sundhedstilstand, så de farlige altaner med gennemtærede udliggerjern kan identificeres i tide.
Det har fået flere eksperter og politikere til at kræve en form for kontrolordning indført.
Totalkontrol ville koste op mod 600 mio. kr.
Boligminister Kaare Dybvad Bek har i et tidligere svar til Folketingets Boligudvalg oplyst, at der ud fra BBR findes 66.270 enheder med altan eller tagterrasse.
Af disse er 28.549 af enheder mere end 50 år gamle og derfor i risikozonen for at have gennemtærede udliggerjern.
Skulle alle de gamle altaner undersøges individuelt ville det koste i omegnen af 140-600 mio. kr., hvis prisen anslås til 5.000 – 20.000 kr. per altanundersøgelse.
Et astronomisk beløb, som ikke engang omfatter eventuelle opfølgende undersøgelser eller af de altaner, der fremadrettet når den kritiske 50-års grænse.
Det regnestykke har fået Teknologisk Institut til at undersøge om en stikprøve-undersøgelse af altanerne kan erstatte den kostbare totalkontrol. Et projekt som er finansieret af Grundejernes Investeringsfond (GI).
Totalkontrol ville ødelægge mange sunde altaner
– I praksis vil valget ofte stå mellem en stikprøvekontrol eller ingen kontrol, og så giver det sig selv, at stikprøven vil være at foretrække. En af udfordringerne ved implementering af totalkontrolmodellen er også, at der i praksis kan være en større risiko for, at der kan nå at ske flere hændelser med kollaps, inden totalkontrollen af alle altaner er gennemført, fortæller Christian Bøgh Jøns Nielsen, fra Teknologisk Institut, som til daglig blandt andet arbejder med altanundersøgelser.
– Samtidig er totalkontrol både omfattende og dyrt og giver en risiko for, at man “åbner” sunde altaner op, fordi undersøgelsen kræver destruktive ophugninger til alle udliggerjern. På den måde risikerer man faktisk at svække en ellers sund og sikker altan.
Stikprøver også mest praktisk
Konkret undersøger Teknologisk Institut nu, om en eftersynsordning kan baseres på stikprøver ved at bruge en såkaldt kaskademodel.
– Vi undersøger årligt ca. 100-200 altaner og har derfor efterhånden et omfangsrigt arkiv af tilstandsrapporter som vedrører altaner og en unik samling af baggrundsviden på området. Det er også på den baggrund, at vi kan sige, det er vores erfaring, at en totalkontrol af altaner med udliggerjern, på ejendomme med mange altaner, sjældent er relevant i praksis,
– Det skyldes både de omfattende udgifter, der er forbundet med en sådan undersøgelse, men i høj grad også de praktiske forhold, som bl.a. involverer advisering af beboere og adgang til samtlige altaner på undersøgelsestidspunktet.
I det netop opstartede projekt undersøges et udvalg af relevante altaner, hvor både kaskademodellen og totalkontrolmodellen efterprøves i praksis.