Der er ifølge Dansk Byggier god grund til at beskrive best practice for øget produktivitet i renovering af bygninger. Renovering fylder mere i byggeriet end nybyggeri, og sådan vil det sandsynligvis blive ved med at være fremadrettet, da store dele af de ældre bygninger skal renoveres i de kommende år.
Som omtalt i Dagens Byggeri den 12. april peger en ny analyse lavet i regi af branchesamarbejdet Renovering på dagsordenen på fem primære drivere for øget produktivitet: Samarbejde, forarbejde, inddragelse af brugere, realistisk budget og tidsplan samt udbudsform.
Den gode nyhed er, at det er muligt at styrke produktiviteten i renovering. Nu har vi indsigt i, hvad der skal til, og den viden skal ud at arbejde.
Michael H. Nielsen Direktør, Dansk Byggeri
Svær disciplin
Renovering er ifølge Dansk Byggeri en svær disciplin, fordi der er en stor grad af uforudsigelighed, lav gentagelseseffekt, lige som der skal tages hensyn til de beboere eller brugere, som anvender bygningerne. Derfor kan man ikke automatisk overføre erfaringerne fra produktivt nybyggeri til renovering. Men selv om renoveringsprojekter er forskellige, og det kan være svært at standardisere og gentage arbejdsgange og metoder, ser Dansk Byggeri stadig en række muligheder for at gøre det mere effektivt og forbedre produktiviteten.
– Den gode nyhed er, at det er muligt at styrke produktiviteten i renovering. Nu har vi indsigt i, hvad der skal til, og den viden skal ud at arbejde. Det gælder både på uddannelserne, i planlægningen af byggeriet og på byggepladserne. Vi skal være mere ambitiøse i byggebranchen, så produktiviteten i bygningsrenovering forbedres, siger Michael H. Nielsen, direktør i Dansk Byggeri.