Dansk Asbestforening genudgiver nu deres blyvejledning, som blandt foreningsmedlemmer og danske sanitører er kendt som Den Blå Vejledning. Den indeholder blandt andet ny viden om bly, dets anvendelsesområder og praksisforståelse, som alle peger på, at stoffet skal håndteres med endnu større sikkerhedsforbehold. Derfor opfordrer Dansk Asbestforening alle bygherrer, rådgivere og entreprenører i byggebranchen, herunder firmaer i nedrivningsbranchen til at anskaffe sig et eksemplar af den opdaterede vejledning.
– Den danske byggebranche udvikler sig meget hurtigt i øjeblikket og især på miljøområdet. Som branchens vejleder på området er det vores pligt at holde bygherre, rådgivere og entreprenører up to date, så snart vi har ny viden, og det har vi nu. Det helt klare budskab fra vores side er, at bly ikke kan håndteres med nok forsigtighed, siger Jens Jensen, som er formand for Dansk Asbestforening under Dansk Byggeri.
Den nye vejledning med nye anbefalinger til, hvordan blystøv skal håndteres erstatter Blyvejledningen fra 2012 og kan nu gratis downloades fra Dansk Asbestforenings hjemmeside.
Hent den nu
Dansk Asbestforening arbejder hele tiden på at erhverve sig den nyeste viden om miljøgifte fra ind- og udland, sådan at andelen af miljø og mennesker i Danmark, som udsættes for stoffernes ekstremt skadelige konsekvenser, bliver nedbragt.
Men for at nå nærmere et giftfrit Danmark, er det ifølge Jens Jensen vigtigt, at alle i byggeriet – også dem som ikke umiddelbart tror, at de eller deres medarbejdere er i risikozonen, læser den nye vejledning.
– Bly kan forekomme i rigtig mange typer byggeri, og det er ikke kun sanitører, der kan blive udsat for det ekstremt giftige blystøv – det er en rigtig stor andel alle håndværkere. Bly er lidt blevet glemt som værende farligt i blandt alle de andre miljøgifte, og det er en stor fejl. Så hellere download den nye vejledning en gang for meget end for lidt, siger Jens Jensen.
Blandt andet indeholder vejledningen ny viden om affaldshåndteringen af blystøv og praksisforståelse af, hvornår der skal anvendes inddækninger og bruges processug. Desuden er der fakta om andre farlige metaller i byggeriet, som for eksempel kviksølv, og hvordan det skal håndteres, så det ikke skader miljø eller mennesker.