På Holsedore 18 i Odense ligger en flot, ældre bygning fra 1850. Udefra ser den stort set ud, som den altid har gjort. Men indeni er historien en helt anden.
Bygningen, som tidligere husede en pigeskole, blev sat til salg af kommunen i 2016, hvorefter entreprenørvirksomheden KC Byg opkøbte den med det formål at lave udlejningsboliger.
Bygningen er bevaringsværdig, og dermed må der som udgangspunkt ikke ændres på dens udvendige udseende. Derfor har de to indehavere af KC Byg, Ole Carlsen og Torben Knudsen, haft stor respekt for det oprindelige udtryk gennem hele byggeprocessen, og det har resulteret i, at bygningen udefra fremstår stort set uændret på trods af en gennemgribende renovering.
– Vi har igennem hele processen haft fokus på at bevare den oprindelige stil og tidsånd i bygningen, som er bygget i tre etaper. Først blev pigeskolen bygget i 1850, dernæst kom en tilbygning i 1898 og til sidst endnu en tilbygning i 1938. Vi har så tilføjet en fjerde etape anno 2019 til bygningen i form af en ekstra etage på 150 kvadratmeter. På den måde har vi fået plads til flere lejligheder og samtidig skabt en ny etape i bygningens historie, siger Ole Carlsen.
Udvendige renovering næsten usynlig
Selvom de ydre ændringer ikke umiddelbart er til at få øje på, er der sket en omfattende renovering. Indvendigt er der nemlig bygget 35 luksuslejligheder med unikke detaljer i gode og sunde materialer. Det har blandt andet sat høje krav til bygningens vinduer, som både skal sikre et godt indeklima i lejlighederne og samtidig passe til bygningens ydre.
– Vi skulle finde vinduer, som sikrede et godt indeklima, var vedligeholdelsesfrie og passede til bygningen. Og her opfyldte Velfac Classic vinduerne alle kriterierne. Når vi har taget et vindue ud, har vi sat et nyt ind, som ligner det originale på en prik. Jeg vil faktisk vove den påstand, at man ikke rigtig kan se forskel, fortæller Ole Carlsen.
Velfac har i høj grad arbejdet med bygningens historie for øje.
– Vi har kigget i de gamle tegninger og fulgt tiden i forhold til udformning af vinduerne i de tre etaper. Den første etape er med buede overkarme med sprosser, den næste er med lige overkarme med sprosser og den sidste er med lige overkarme uden sprosser. På den måde kan man følge tidernes skiften, når man går langs med bygningen, siger salgskonsulent Kenneth Hansen fra Velfac.
Moderne møder messing i kreativ løsning
Vinduerne er med til at fuldende bygningens bevaringsværdige udtryk. Udvendigt gengiver vinduerne den oprindelige, buede kitfals og næsen på de vandrette poste, imens man indvendigt får den elegante asymmetriske vandrette post og den klassiske kvartstafprofilering af sidekam og lodret post. På den måde er vinduesdesignet med til både at understøtte og fremhæve bygningens klassiske karakter.
Det samme gør sig gældende for bygningens tre indgangspartier – ét fra hver tidsetape. Her måtte Velfac og KC Byg lægge hovederne ekstra meget i blød for at finde en løsning, der efterlever de krav, det stiller, når man arbejder på en bevaringsværdig bygning som Holsedore.
– Med indgangspartierne måtte vi tænke kreativt. Dørene er nemlig Velfac 500 alu-døre, og de kan kun laves meget moderne, hvorimod de originale døre havde en mørkegrøn farve med forskellige detaljer i messing. Derfor blev vi enige med KC Byg om at få smedet noget i messing, som de kunne beslå greb og låse med. Der er også skruet gitre og specielle dørpumper i messing på, så vores nye og vedligeholdelsesfrie aluminiumsdøre ser helt klassiske ud og passer til resten af bygningen. Man kan sige, vi har fået det bedste fra begge verdner, afslutter Kenneth Hansen.