Trinvis VDC effektiviserer store renoveringer

I et forsøgsprojekt undersøges effektivisering gennem VDC på renoveringer, og hvordan implementeringen af konceptet fremmes ved at bryde det op i mindre dele.
VDC beriger BIM med informationer, der angår udførelsesprocessen
VDC beriger BIM med informationer, der angår udførelsesprocessen

Om projektet

  • Projektet evaluerer effekten af VDC ved at måle på renoveringsprocesser uden VDC, sammenlignet med renoveringsprocesser med VDC, på to forskellige faser af renoveringsprojektet.
  • Forsøgsprojektet er støttet af Realdania og Grundejernes Investeringsfond og løber frem til medio 2019.
  • Partnerne i projektet er:
  • – Enemærke og Petersen (hovedentreprenør på renoveringen af Hjortegården).
  • – Chalmers Tekniske Højskole i Gøteborg (evaluator).
  • – Dansk Byggeri (projektholder).
  • – MT Højgaard (VDC-specialister).
  • – 3B (bygherre).
  • – Knud Larsen (byggemateriale-leverandør).

Dansk Byggeri, Enemærke & Petersen og Chalmers Tekniske Højskole i Sverige gennemfører netop nu et projekt om effektivisering med VDC på et større renoveringsprojekt af de almene boliger Hjortegården i Herlev.

Som mange andre koncepter er VDC kendetegnet ved at have store ambitioner om at effektivisere hele processen i byggeprojektet. Den fremgangsmåde passer bare ofte dårligt til de arbejdspraksisser, som i forvejen er etablerede blandt arkitekter, ingeniører og entreprenører.

Byggeri, herunder renoveringsopgaver, har en høj risiko for at blive ramt af uforudseelige hændelser. Derfor har man det med at holde sig til kendte og velafprøvede processer og metoder i hvert af værdikædens mange led. Men brugen af digitale informationer fører samtidig stadig nye processer, metoder og organisering med sig. På den måde stiller udviklingen også krav til værdikædens aktører om at omstille sig og (sam)arbejde på nye måder.

Puslespils-VDC

Derfor vil det i byggeriet være en fordel først at afprøve og siden at implementere nye teknologier trin for trin, som det gøres i forsøgsprojektet.

– I det hele taget vil fremtidens digitale transformation inden for VDC komme til at foregå som en kombination af mange små skridt og lejlighedsvise store, ambitiøse IT-indførsler. Efterhånden vil de små skridt blive nemmere og enklere at tage, fordi forskellige slags software og systemer kommunikerer bedre end før, forudser Christian Koch, professor i byggeledelse ved Chalmers Tekniske Højskole i Gøteborg.

Den fremgangsmåde kan man kalde for puslespils-VDC. Brik efter brik lægges, mens projekterne gennemføres. Et eksempel på et mindre skridt i processen er brugen af iPad-baserede systemer på byggepladsen. Her drejer det sig om at have de sidst opdaterede tegninger lige ved hånden og kommunikere om sit stade; også på tværs af underentreprenørerne.

Understøtter processerne

Hos Enemærke & Petersen, der er hovedentreprenør på renoveringsprojektet Hjortegården, er man ikke i tvivl om, at den konstante og hurtige udvikling inden for IT vil gøre deres arbejde nemmere i fremtiden.

– Vi ser store perspektiver i IT. Den digitale transformation er faktisk først lige begyndt. Vi regner med at indføre og anvende en række nye systemer de næste år. Ikke for systemernes skyld, men for at understøtte og udvikle vores processer og organisering bedre, siger Lars Sindal Kristiansen, divisionschef i Enemærke & Petersen.

Efter sommeren begynder det andet forløb i forsøgsprojektet, hvor der vil blive målt på VDC-indsatserne på Hjortegården. De første delresultater vil blive præsenteret på et seminar i efteråret 2017.

Vi ser store perspektiver i IT. Den digitale transformation er faktisk først lige begyndt.

Relateret indhold