Den historiske flyhangar i Soldaterskoven er ved at blive renoveret. Hangaren er den eneste bygningsdel, der er bevaret af luftskibsbasen Zeppelin. Basen bestod af tre store haller til tyskernes luftskibe og en hangar til de jagerfly, der skulle beskytte mod englændernes angreb under 1. Verdenskrig. Hallerne var op til 242 meter lange og selve basen bestod af mandskabsbarakker med plads til 500-600 mand.
Alt blev bombet af engelske fly undtagen flyhangaren. Tømrermester Kurt Bucka fra Jejsing Trælast og Bygningssnedkeri er sammen med underentreprenører ved at lægge nyt tag på bygningen. Et tag, der bygges op omkring de originale stålspær samt nye bjælker.
– Det bliver lavet næsten efter opskriften fra dengang. Det er tunge bjælker med 250 x 250 mm og derfor bygger vi konstruktionen op på jorden og hejser det hele op med kran bagefter, siger Kurt Bucka.
Flyhangaren er 78 meter lang, 25 meter bred og 12 meter højt. Tidligere i år overtog Tønder Kommune hangaren fra Miljø- og Fødevareministeriet.
Stort for kommunen
Flyhangarens restaurering glæder Anders Jacobsen. Han er formand for Tønder Handelstandsforening og næstformand for Zeppelin- og Garnisonmuseet Tønder.
– Flyhangaren er det sidste tilbageværende intakte bygningsværk i Sønderjylland fra første verdenskrig. Det er derfor en vigtig historisk brik både for Tønder Kommune og for hele landet. Flyhangaren kan være med til fortælle historien om 1. Verdenskrig og historien om, da den sønderjyske del af Danmark var under tysk herredømme. Jeg er sikker på, at det vil blive et fyrtårn for Tønder Kommune, og det vil være et stort trækplaster for turismen, siger Anders Jacobsen.
Anlægget med flyhangaren er enestående, fordi alle militære anlæg i henhold til Versailles-fredstraktatens bestemmelser blev fjernet efter Tysklands nederlag i krigen. Som følge af Sønderjyllands genforening med Danmark i 1920 undgik basen i Tønder imidlertid delvist denne skæbne og flyhangaren overgik intakt til den danske stat. Ejeren i dag er Tønder Kommune.