Da tårnet på Københavns Rådhus stod færdigt i 1905 var taghuset, som beskytter vindeltrappen op til balkonen, opført i træ. Det viser arkitekt Martin Nyrops originale tegninger, som Københavns Ejendomme & Indkøb har fundet under forarbejdet til tårnrenoveringen.
– I Nyrops gamle tegninger kan vi se, at taghuset var bygget i fyrretræ, og det kan jo i princippet godt holde, hvis det er kernetræ og hvis det bliver vedligeholdt. Men der er meget sus og blæst deroppe – oftest i orkanstyrke. Det er der ikke noget, der kan holde til uendeligt, siger bygningskonstruktør og tekniker Nicolai Schrøder fra Københavns Ejendomme & Indkøb.
Allerede i 1914 blev tårnets oprindelige taghus i træ udskiftet med det nuværende i beton, men beton har også en udløbsdato. Det massive tryk fra vind og vejr har gjort, at betonen visse steder er smuldret og armeringen er sprængt.
For at beskytte det nyrenoverede tårn og det nye trætaghus planlægger kommunen at montere glaspartier ved balkonerne.
– Hvis vi får lov af Slots- og Kulturstyrelsen, vil vi opføre taghuset i fyrretræ igen og sætte glas op for at skærme huset. Vi er i dialog med dem, og er i gang med at tegne. Vi har fundet det originale oplæg med snit, to opstalter og en beskrivelse hvor der endda er tommebeskrivelser. Det er et meget fint udgangspunkt fra Nyrops hånd, og vi har sat arkitekter og ingeniører til at regne på det, så det bliver bygbart efter moderne standarder, siger Nicolai Schrøder.
Han tilføjer:
– Vi har forsøgt at tegne 1:1 i forhold til Nyrops oplæg, og har bl.a. gjort plads til isolering. Isoleringen skal selvfølgelig være usynlig, så den ikke skæmmer udseendet. Taghuset skal lakeres og bejdses, og vi håber at få lov til at bruge noget rød farve på stafferingen, hvilket er i tråd med Nyrops måde at arbejde på. Alt i alt prøver vi at gøre det fuldstændig tro mod Nyrops oprindelige tegninger, fortæller Nicolai Schrøder.
Klar til nytår
Rådhustårnet gennemgik sidst en større renovering fra 1975 til 1977, hvor også toppen var dækket ind. Denne gang forventer Økonomiforvaltningen, at stilladset er nedtaget igen, inden rådhusklokkerne ringer ved udgangen af 2023.
– Det er af gode grunde vores klare mål, at stilladserne er taget ned, inden vi skal skyde og ringe nytåret ind, siger Nicolai Schrøder.
Hovedentreprenøren Hansen & Andersen er allerede gået i gang med det omfattende arbejde med at renovere selve tårnet. Her skal blandt andet fuger, teglsten og mursten udskiftes, vinduerne trænger til en omgang maling, mens udsigtsbalkonerne får renoveret sten og gulv. Der vil også blive foretaget forstærkninger i konstruktionens afstivning, oplyser Københavns Ejendomme & Indkøb
Koster det samme
Budgettet for den samlede renovering forventes at beløbe sig til 10 mio. kr. Beløbet bliver ifølge Nicolai Schrøders bedste byggefaglige viden det samme, hvad enten man vælger at renovere eller nedrive/genopbygge taghuset i beton, eller om kommunen får lov at genopføre det lille hus i fyrretræ dækket af glas.
– Hvis vi skal renovere taghuset, ville vi måske ende med at skulle rive det ned alligevel, da armeringen er sprængt flere steder. Hvis vi får lov at bygge i træ, kan konstruktionen bygges i en tør hal og transporteres op til tårnet i sektioner. Det er ikke en tosset løsning, slutter han.
Ud over Københavns Rådhus, der blev opført i 1892-1905, stod Martin Nyrop bl.a. bag gasbeholderen på Østre Gasværk (i dag teateret Gasværket), diverse huse på Gisselfeld, kirker, menighedshuse og præstegårde, udvidelser til Bispebjerg Hospital og Vallekilde Højskole samt et utal af private villaer.