Vi skal designe og bygge med materialer, der kan genbruges direkte efter første brugscyklus. Det er ganske enkelt for uambitiøst at bygge med materialer, der kun kan genanvendes. Sådan siger bæredygtighedschef Claus Bøgeskov i Steni Danmark A/S. Inden vi går videre i argumentationen, vil det nok være formålstjenligt at få slået en tyk streg under forskellen på de to begreber – genbrug og genanvendelse.
Steni producerer facade-, tag- og sokkelplader. Genbrug skal forstås på den måde, at en plade efter at have siddet på f.eks. en facade eller et tag i måske 40 eller 50 år tages ned og sættes op på en anden bygning, hvilket vil sige, at den genbruges til præcist samme formål, som den oprindelig er produceret til. Genanvendelse derimod betyder, at en plade knuses efter at være nedtaget, hvorefter materialet anvendes til andet formål.
Genbrug sparer megen energi
Men det siger sig selv, at hvis vi virkelig skal sætte skub under CO2-aftrykket i byggebranchen, gælder det om i videst mulige omfang at kunne genbruge byggematerialer 1:1, altså til samme formål uden at det er nødvendigt at tilføre procesenergi til yderligere bearbejdning. Det er en tanke, der over de senere år er vokset i byggebranchen, hvor man blandt andet ser flere tiltag til direkte genbrug af eksempelvis betonelementer i stedet for at knuse dem og konvertere dem til vejfyld.
– Sammenlignet med genanvendelse sparer genbrug energi, og det er den vej, hele byggebranchen er nødt til at gå, hvis man mener det seriøst med at nedbringe CO2-aftrykket, siger Claus Bøgeskov, som understreger, at når materialer genanvendes, skal der ofte anvendes næsten lige så megen energi på at konvertere dem til nye formål, som da de oprindeligt blev produceret. Altså et rigtig skidt regnestykke.
Et cirkulært materialeøkosystem
De mest bæredygtige kvadratmeter er som bekendt dem, der ikke bliver bygget, men selv om det er så sandt, som det er sagt, er det nok at tage bæredygtighedstanken til ekstremerne. Det er da heller ikke det, som Claus Bøgeskov plæderer for, selv om punktet principielt er i toppen af det, han kalder for Stenis syn på genbrugspyramiden. Under alle omstændigheder kan det nok formuleres på den måde, at man skal overveje om renovering kan erstatte eller supplere nybyggeri.
– Næste trin i pyramiden, og altså det trin jeg fremhæver her, er at vi i langt højere grad skal designe og bygge med genbrug for øje. Det betyder, at vi skal opfordre til, at der bygges med tilgængelige genbrugsmaterialer. Blandt andet derfor har Steni gjort det let at projektere og bygge med vores brugte plader. Der er fuld dokumentation på de gamle produkter, som f.eks. kan købes gennem GreenDozer. Desuden er der 15 års garanti på Steni genbrugsmaterialer, forklarer Claus Bøgeskov.
Vigtigt at have fokus på fremtiden
Desuden – og det er så trin tre i Stenis genbrugspyramide – er det vigtigt at tænke på, at der skal designes og bygges til fremtidigt genbrug. Det vil nok være lidt utopi og tro, at alt nybyggeri kan opføres udelukkende med genbrugsmaterialer, men vi kan gøre en indsats for, at de nye materialer, vi tilfører byggeriet, ad åre kan genbruges, når den tid kommer. Vi har altså et valg lige nu, der kan få stor indflydelse på vores fremtid.
– Det er vigtigt at designe og bygge med henblik på fremtidigt genbrug og dermed være med til at stoppe det fremtidige overforbrug. Det betyder samtidig, at der ikke skal bruges ekstra energi og ressourcer til genbrug i fremtiden. Materialerne vil umiddelbart kunne anvendes, som de er. Der er ikke nogen tvivl om, at det er lige her, det største potentiale for byggebranchen er lige nu, uddyber Claus Bøgeskov.
Måske materialer skal lejes
De to nederste trin i genbrugspyramiden er, at vi kan designe til fremtidig forbrænding eller fremtidigt deponi – en proces, der naturligvis bør stoppe på sigt, hvis vi skal tænke på de fremtidige generationer. Claus Bøgeskov mener, det er mindst lige så vigtigt, at såvel bygherrerne som deres rådgivere stiller krav til holdbarhed, robusthed samt genbrugsegnethed. En rolle, man også meget gerne påtager sig hos Steni som byggematerialeleverandør.
– Vi kan levere robuste og holdbare materialer til såvel tage som facader og sokler, og vi håndterer allerede i dag genbrugsmaterialer og materialer, der er designet til direkte genbrug, forklarer Claus Bøgeskov, der set med fremtidsbrillerne på sagtens kan se en verden for sig, hvor en bygherre lejer de materialer, der skal anvendes til at opføre et byggeprojekt. Det vil give anledning til at gentænke hele byggeriets forretningsmodel samt ikke mindst udtænke nye forretningsmodeller.
Må ikke være dyrt eller besværligt
En af udfordringerne for fremtiden er at kunne dokumentere, at genbrugte byggematerialer er lige så gode som nye byggematerialer, så byggebranchen er nødt til at finde ud af, hvorledes det skal håndteres. Det gælder i princippet alle materialer, men er naturligvis helt essentielt, når vi taler bærende konstruktioner som f.eks. genbrugte betonelementer. Claus Bøgeskov fremhæver imidlertid endnu en udfordring for fremtiden.
– Hvis genbrug for alvor skal batte noget, er det vigtigt, at det hverken bliver dyrere eller mere besværligt at opføre et byggeri. Nu er der naturligvis stor forskel på byggematerialer og hvor nemme de er at håndtere med tanke på genbrug. F.eks. er det mere kompliceret at genbruge mursten end vores plader, fordi murstenene først skal afrenses for mørtel, men jeg er sikker på, vi vil se nye teknologier, der nok skal håndtere den slags udfordringer, slutter Claus Bøgeskov.
Stenis 3-trins koncept
Steni har tre koncepter, som taler ind i bæredygtighed og cirkulær økonomi. Alle produkter leveres med fuldt deklarerede EPD’er med tilhørende LCAbyg-filer – også når det gælder genbrug.
Steni Reuse – Take Back
Produkterne til facade og tag er jomfruelige og designet for adskillelse til genbrug over de kommende +100 år. Når bygherre ikke skal bruge pladerne mere, tager Steni dem retur og sælger dem på ny eller opkvalificerer dem. I begge situationer gives 30 års garanti. Sælges pladerne en tredje gang, giver Steni 15 års garanti.
Steni Genbrug
I samarbejde med GreenDozer kan man hjælpe den bygherre, som renoverer og nedtager gamle Steni facade- eller tagplader. På GreenDozers onlineplatform finder man en oversigt over tilgængelige Steni-genbrugsmaterialer. Den bygherre, som køber de brugte facadeeller tagplader, kan hos Steni få 15 års garanti og dokumentation for holdbarhed.
Steni Ressourceudnyttelse
På GreenDozer finder man sammen med de gamle facade- og tagplader ligeledes så godt som nye Steni-materialer, der har været en tur på byggepladsen, men som ikke er blevet brugt. Det kan enten være hele plader eller afskær af plader samt montageskruer. Hvis entreprenøren har overskud af Steni-materialer fra sit byggeprojekt, kan disse altså afleveres til Green Dozer.
Se mere her: www.steni.dk