Christian Bøgh Jensen, der er en af indehaverne af Frost Larsen med base i Viby J, Aarhus kalder selv firmaet for en klassisk arkitekttegnestue, der beskæftiger sig med at tegne gode, gedigne byggerier. Af et ærligt hjerte indrømmer han dog gerne, at man måske ikke lige frem hører til i inderkredsen af ’supergrønne tegnestuer’, men han pointerer, at man bestemt ér med på den grønne omstilling samt, at bæredygtighedsrådgivning en hel naturlig del af firmaets arbejdsproces.
– Med udtalelsen mener jeg, at vi ikke er et grønt eksperimentarium. Vi er jyder med begge ben solidt plantet på jorden, og vi beskæftiger os ikke med forsøgsbyggerier. Som jeg selv udtrykker det, har vi en holistisk og pragmatisk tilgang til vores projekter og samarbejde med bygherre. For mig at se er det vigtigt at bygge både funktionelt og bæredygtigt med gode danske materialer, men det skal ske med fornuft og byggetekniske holdbare løsninger. Det er det, der er vores kernekompetence, forklarer Christian Bøgh Jensen.
Funktionalitet og bæredygtighed
Tegnestuen har mere end 40 år på bagen og beskæftiger i dag 20 ansatte. Man arbejder i en række forskellige segmenter og mener, det altid har ligget i virksomhedens DNA at bygge funktionelt og bæredygtigt med lokale materialer, at bygge arealoptimeret og at bygge med fokus på et godt indeklima samt optimale daglysforhold. Den helt store forskel i forhold til tidligere er imidlertid, at man nu skal kunne dokumentere bæredygtighedsindsatsen blandt andet via LCA-kravene.
Hos Frost Larsen arbejder man i en række forskellige segmenter, der spænder lige fra bolig til erhverv og logistik. Både når det gælder større boligprojekter og erhvervsbyggerier, er der typisk tale om, at de skal DGNB-certificeres, noget som især de institutionelle investorer er interesseret i, da det er med til at tilføre en attraktiv merværdi til byggeriet. Men også daginstitutioner er et af tegnestuens kerneområder, og her kommer man helt tæt på bæredygtigheden i samarbejde med såvel bygherre som de daglige brugere.
Nu rykker kommunerne for alvor Ifølge Christian Bøgh Jensen er netop de kommunale daginstitutioner et segment, hvor man oplever stor vilje og kreativitet i forhold til bæredygtighed samt øget anvendelse af genbrugsmaterialer – primært med henblik på at nedbringe CO2-aftrykket og ikke nødvendigvis med henblik på at opnå en certificering. På det område er man helt på forkant med flere spændende projekter,
hvor man som totalrådgiver håndterer hele processen fra tegning til færdigt hus.
Vi oplever virkelig, at kommunerne rykker sig rigtig meget, både nåde det gælder samarbejde og risikovillighed i forhold til anvendelse af genbrugsmaterialer. Vi mærker en markant større interesse for bæredygtighed, og det handler ikke kun om at anvende genbrugsmaterialer som f.eks. beton og mursten i klimaskærmen, men også indvendig indretning i form af f.eks. genbrugte loftsplader og lysarmaturer, uddyber Christian Bøgh Jensen.
Dialogen kommer ned i øjenhøjde
Han forklarer videre, at de kvadratmeter, der belaster mindst, er de kvadratmeter, der ikke bygges, og derfor er man i sine daginstitutionsprojekter ofte involveret med bygherre i en dialog om, hvorledes man kan optimere arealerne og i stedet lave f.eks. overdækkede udeværksteder, hvor der er plads til udendørs aktiviteter. Det er en dialog, man blandt andet har haft med, Favrskov og Middelfart kommuner ved skitseringen af deres seneste bæredygtige institutioner.
– Det at gå efter færre opvarmede kvadratmeter til fordel for flere uopvarmede, overdækkede kvadratmeter har man fået blik for, ikke blot i bæredygtighedens navn, men også fordi det er med til at understøtte det pædagogiske arbejde, når det gælder om at styrke børnenes kontakt til naturen og udeaktiviteter generelt, siger Christian Bøgh Jensen. Han mener altså, at de kommunale institutioner er et godt sted at arbejde med bæredygtighed i øjenhøjde med bygherre og brugere.
Har hele tiden fokus på æstetikken
Lige nu har Frost Larsen to daginstitutioner på tegnebrættet, mens tre er i udførelse, men netop brugernes ønsker mener han også har en afsmittende effekt, når det f.eks. gælder øget interesse for bæredygtighed og eventuel certificering i boligsegmentet. Det er nemlig ikke kun forældrene, der sætter pris på indskrive deres børn i en børnehave, hvor der er tænkt på klima og miljø. I boligsegmentet er lejerne mindst lige så interesseret i et sundt indeklima.
– Den helt store udfordring lige nu er imidlertid tilgængeligheden, når det gælder store mængder af genbrugsmaterialer. Det giver visse udfordringer for os som arkitekter, hvis opgave det er at få bæredygtighed til at gå hånd i med æstetik – også når vi ikke altid kan få alle de materialer, vi ønsker. Men på den anden side er det jo også et af de interessante aspekter ved det at arbejde med genbrugsmaterialer, nemlig at man en gang imellem er nødt til at ekstemporere, siger Christian Bøgh Jensen.
Byggebranchen er klar til fremtiden
Selv har han været i branchen i mange år, og han kan godt huske dengang, begrebet lavenergibyggeri var helt nyt og ukendt. Verden ser som bekendt meget anderledes ud i dag, og byggebranchen skal leve op til en lang række krav, der bliver fastsat via såvel national lovgivning som lovgivning på EU-plan. Christian Bøgh Jensen ser dog på de mange initiativer med positive øjne og anser det som en god udvikling.
– Selv om man måske en overgang ryster lidt i bukserne i byggebranchen over nye tiltag, går der normalt ikke så lang tid, inden vi i har vænnet os til det. For os er der ikke noget nyt i at drage omsorg for omgivelserne og bygge ordentligt, så egentlig har vi været med på bæredygtighed og den grønne omstilling fra før dengang, man for alvor begyndte at tale om det. For en byggeteknisk funderet tegnestue som os har det altid været helt naturligt, slutter Christian Bøgh Jensen.