Der er mange måder at teste byggematerialer på. Man kan f.eks. lade et laboratorie kvalitetssikre produktet i alle ender og kanter, men man kan også overlade opgaven til en flok børnehavebørn. Det gjorde Køge Kommune for nogle år tilbage, da man skulle vælge nye facadeplader til et byggeri. Det udvalg af plader, der skulle testes, blev derfor udsat for den såkaldte Mooncar-test.
Mooncars er et populært stykke legetøj i landets børnehaver, og børnene fik til opgave at køre over pladerne på alle mulige tænkelige måder samtidig med, at de også blev bedt om både at spille fodbold mod dem og sparke til dem. Et job, som ethvert børnehavebarn naturligvis kaster sig over med iver og entusiasme.
– De eneste facadeplader, der kunne holde til mosten, var pladerne fra Steni, og det synes jeg egentlig er en meget fin dokumentation for deres holdbarhed, forklarer Claus Bøgeskov, der er bæredygtighedschef i Steni Danmark A/S. Faktisk stoler han så meget på sit produkt, at han giver 60 års garanti på facadepladerne og 40 års garanti på de tagplader, der produceres hos Steni.
Tre gange garanti på samme plade
Her kan man endvidere tilbyde kunderne et unikt take back-koncept, som betyder, at hvis kunden efter en periode på måske 25-30 år i forbindelse med en facaderenovering, udskiftning af vinduer, efterisolering eller andet ønsker det, ja, så tilbyder Steni at købe pladen tilbage. Efter en gang afvaskning, afrensning eller slibning er den så klar til salg igen.
– Anden gang vi sælger den, giver vi 30 års garanti, og bliver det aktuelt at sælge den en tredje gang, giver vi 15 års garanti, så hvis ikke det er en bæredygtig indstilling til vores produkter, så ved jeg ikke, hvad bæredygtighed er, siger Claus Bøgeskov videre, idet han samtidig understreger, at man med dette koncept aflaster bygherren eller ejendomsforvalteren i sin affaldshåndtering. Typisk smides nedtagne plader nemlig blot ud.
Vi gør det simpelthen fordi vi kan
Ifølge Claus Bøgeskov er der imidlertid mere end 100 års levetid i en Steni facadeplade og mere end 60 års levetid i en tagplade, så efter det, han kalder for den første livscyklus, er der stadig masser af gode år i den. Når bygherrer skal indkøbe plader til et byggeri, har han mærket øget interesse for konceptet, selv om det i en tid, hvor branchen bugner med alskens bæredygtighedsbudskaber, en gang mellem godt kan være lidt svært at tydeliggøre og forklare det.
– Det er nu andet år, vi kører med vores take back-koncept, som vi kalder for Steni Reuse, og så vidt jeg ved, er vi de eneste der kan tilbyde det i denne form. Hvis du spørger, hvorfor vi gør det, ja så er det nok, fordi vi kan, hvilket vil sige, at vores plader har en kvalitet, der gør det muligt, uddyber Claus Bøgeskov.
Gode egenskaber til målgruppen
Han føjer til, at især Stenis største kundegruppe, nemlig de kommunale og de almennyttige bygherrer, sætter pris på konceptet, både når det gælder nybyggeri, og når det gælder renovering. Samtidig er det to typer af bygherrer, der både tænker meget på bæredygtighed og går op i at få et produkt, der er stærkt og holdbart.
– I kommunerne har vi blandt andre en del skoler og institutioner som kunder, hvor belastningen kan være hård, og det samme kangøre sig gældende i den almennyttige boligmasse, så vores plader har altså en række egenskaber, der passer til disse sektorer. Blandt andet fordi de altså ikke kan sparkes i stykker og fordi, det er meget nemt at tørre graffiti af, fortæller Claus Bøgeskov.
Tre millioner kvm solgt i Danmark
Også når det gælder selve produktionen, tænker Steni i bæredygtighed. Pladerne produceres i det sydlige Norge, hvor vandkraft er tilgængelig og derfor sparer på energiregnskabet,ligesom pladerne hverken skal bages eller udtørres. De skal blot varmes op til en temperatur på 90 grader, og efter 45 minutter i produktionshallen er de klar til brug.
Steni designer, udvikler og kvalitetssikrer selv pladerne, der har været repræsenteret i Danmark i 60 år. I den periode har man solgt i omegnen af tre millioner kvm facade-, tag-, interiør- og sokkelplader til den danske byggebranche.
Stenis koncept for bæredygtighed
Steni har tre koncepter, som taler ind i bæredygtighed og cirkulær økonomi. Alle produkterl everes med fuldt deklarerede EPD’er med tilhørende LCA-byg filer – også når det gælder genbrug.
Steni Reuse – Take Back
Produkterne til facade og tag er jomfruelige og designet for adskillelse til genbrug over de kommende +100 år. Når bygherre ikke skal bruge pladerne mere, tager Steni demretur og sælger dem på ny eller opkvalificerer dem. I begge situationer gives 30 års garanti. Sælges pladerne en tredje gang, giver Steni 15 års garanti.
Steni Genbrug
I samarbejde med GreenDozer kan man hjælpe den bygherre, som renoverer og nedtager gamle Steni facade- eller tagplader. Det er muligt at komme af med de gamle plader og undgå omkostninger til affaldshåndtering, ligesom de miljømæssige konsekvenser ved deponi reduceres. På GreenDozers online platform finder man en oversigt overtilgængelige Steni genbrugsmaterialer. Den bygherre, som køber de brugte facade- eller tagplader kan hos Steni få 15 års garanti og dokumentation for holdbarhed. Med Steni Genbrug er der tale om gamle plader, der ikke i produktionen er designet til genbrug, men alligevel ender som sådan. Det er GreenDozer, der sørger for at sælge pladerne til genbrug.
Steni Ressourceudnyttelse
På GreenDozer finder man sammen med de gamle facade- og tagplader ligeledes sågodt som nye Steni-materialer, der har været en tur på byggepladsen, men som ikke erblevet brugt. Det kan enten være hele plader eller afskær af plader samt montageskruer. Hvis entreprenøren har overskud af Steni-materialer fra sit byggeprojekt, kan disse altså afleveres til GreenDozer til gavn for den cirkulære økonomi, da denne proces er med til at mindske forbruget af nye plader. De færreste leverandører har hverken interesse i eller mulighed for at tage materialer retur, så samarbejdet med GreenDozer er en klar fordel i bæredygtighedens navn.