En af landets ældste byggevirksomheder, JYTAS, har vundet totalentreprisen på Svinninge Indskolingsog Børnehus, som i løbet af 2025 vil tage form i Holbæk Kommune, som ligeledes er bygherre på projektet. Der er tale om et i alt 1.755 kvm stort byggeri, som fordeler sig på en ny tilbygning på 1.044 kvm samt renovering af en eksisterende bygning til indskolingen på 711 kvm i to plan. Institutionen, der forventes klar til overdragelse ved udgangen af oktober 2025, skal huse 56 vuggestuebørn, 96 børnehavebørn, børn i indskoling og SFO samt tilhørende personalefaciliteter.
Martin Maribo er bæredygtighedskonsulent hos JYTAS og projektleder på projektet, hvor nedrivningen allerede er godt i gang, mens den egentlige renoverings- og byggeproces går i gang fra årsskiftet.
– Projektet indeholder renovering af en bygning fra 1914 i stedet for at rive den ned, mens en anden skolebygning fra 1943 rives ned, hvorefter vi blandt andet genbruger teglsten til facaden og træ til skure og legehuse i terræn, fortæller han.
Færdigt på forhånd
Sideløbende med nedrivning og renovering bliver de nye og kommende institutionsfaciliteter opført i præfabrikerede moduler, som JYTAS er specialist i. Byggemetoden er fleksibel, da modulopbygningen opføres efter betegnelsen ’Design til fremstilling og montering’, som sikre gnidningsfri og hurtig produktion og montering, samt gør det muligt at udvide med en etage. Desuden giver det mulighed for at adskille modulerne på sigt, så hele byggeriet kan genbruges med henblik på at give nyt liv til et andet projekt i fremtiden.
– Der er tale om standardmoduler produceret i kontrollerede og tørre miljøer i aflukkede produktionshaller, så vi undgår fugtskader. Vi kan producere og levere hurtigere og genbruge modulerne, når der ikke længere er behov for dem i denne situation. Modulerne opføres som et permanent byggeri, men kan flyttes efter en årrække, genbruges direkte i et nyt projekt, eller køres på lager og senere bruges i andre projekter, fortsætter Martin Maribo.
Nogle af fordelene med modulbyggeri er, at bygningerne allerede er ca. 60 – 80 % færdige, når de leveres på byggepladsen. Dette forkorter i sagens natur byggeperioden betydeligt, skaber mulighed for brug af eksisterende faciliteter under opførelse, minimerer fugtgener i byggeriet og rod på leveringsadressen.
Krav der rykker
JYTAS leverer primært til private og offentlige bygherrer, der stiller krav om bæredygtighedscertificering. Således vil også institutionsbyggeriet i Svinninge blive DGNB-certificeret, når det står færdigt inden for ti måneder.
– Vores målsætning er, at vi skal transformere mere end at rive ned, hvilket også bliver et fokus i DGNB-certificeringen. Indtil i dag har du kunnet rive ned og bygge nyt med en god score, fordi nedrivningen ikke tæller med. Men det har man lavet på om i den nyeste manual, som er gældende for 2025. Nu skal man forsvare, at man river ned og hælder ressourcer på lossepladsen, som i stedet kunne genanvendes, forklarer Martin Maribo, der ser kravene til bæredygtighed som en fordel for JYTAS.
– Vi forsøger hele tiden at optimere på materialer og processer for at blive mere miljø- og klimavenlige. Der kan hele tiden udvikles på det, og vi analyserer på vores færdige byggerier for at se, hvor vi kan skrue yderligere. Vi bygger mange børneinstitutioner for kommuner, og de udbyder på pris og kvalitet, men også på bæredygtighedskrav, der spiller ind i kommunens egen strategi. Så det bliver et konkurrenceparameter, der også får os til at flytte os, understreger han.
Landing page: www.jytas.dk