For mere end 10 år siden begyndte KE Fibertec en ambitiøs bæredygtighedsrejse inden for tekstilbaserede ventilationsløsninger. Målet er at blive CO2-neutral inden for scope 1 og 2 i 2030 på de danske fabrikker. Men allerede ved årsskiftet forventer man at nå en anden milepæl, nemlig at blive affaldsneutral på eget væveri. Det betyder, at virksomheden eliminerer alt affald fra produktionen, der ellers ville ende i affaldscontaineren – et imponerende skridt mod en affaldsfri fremtid.
En af hemmelighederne er en kontinuerlig indsats med henblik på at recirkulere affaldet fra produktionen således, at det kan genanvendes til nye formål, og ifølge udviklingschef Anders Olsen er det en indsats, man går til med liv og sjæl blandt de ansatte. Det har været en løbende proces igennem årene, og hver gang man har fundet løsninger på forskellige problemstillinger, er skridtet til næste initiativ allerede taget. Hele tiden med fokus på det ambitiøse mål om at minimere spild og optimere virksomhedens løsninger. Det er netop derfor, man allerede i 2024 når endnu en vigtig milepæl.
Komplette dokumentationspakker
Selv om ventilationssystemet ofte kun udgør en lille del af det samlede byggeri, ønsker KE Fibertec at hjælpe kunderne til at skabe overblik med den nødvendige dokumentation. Derfor har man i samarbejde med Rambøll Danmark A/S udarbejdet komplette dokumentationspakker til rådgivere, entreprenører og arkitekter, der synliggør, hvordan de tekstilbaserede ventilationsløsninger giver point i den samlede certificering af et bæredygtigt byggeri. Man understøtter desuden de internationale certificeringsordninger BREEAM og LEED v4 med point for ‘material ingredient’.
Meget bedre at handle lokalt
Anders Olsen tøver ikke med at sige, at flere af medarbejderne har lidt af et Ole Opfinder- instinkt, der hele tiden er med til at føre KE Fibertec videre ad bæredygtighedens vej, men også på andre områder arbejder virksomheden løbende med produktoptimering. De tekstilkanaler, der anvendes i ventilationsløsningerne, skal hænge i et skinnesystem, som er produceret af aluminium, og her arbejder man blandt andet på, hvorledes man kan reducere materialebehovet med op til 15-20 %.
– Tidligere købte vi en stor del af det aluminium, vi bruger til skinnerne, i Kina, men vi har fundet ud af, at bæredygtighedsligningen er mere kompleks end som så. Det kan godt være, at vi kan sænke omkostningerne på skinnerne ved at købe materialer i Kina, men i det samlede regnestykke for såvel os som vores kunder, hvor bæredygtighed spiller en stadig større rolle, har vi fundet ud af, at det er bedre at handle mere lokalt i Europa, fortsætter Anders Olsen.
Løsningerne må ikke blive dyrere
Det kan godt være, at skinnerne pr. løbende meter måske er lidt dyrere, men til gengæld sparer man en stor del af det CO2-aftryk, der kommer fra selve produktionsprocessen og fra transporten, hvilket er en klar fordel for klimaregnskabet. Netop det at være klimavenlig er blevet en valuta, der i stadig højere grad indgår som en helt naturlig del af en virksomheds økonomiske regnskab. Klima og økonomi er med andre ord ikke længere adskilt, men to sider af samme sag.
– Samtidig har vi taget den beslutning, at vores klima- og bæredygtighedsmæssige ambitioner ikke må gå ud over vores kunder i form af højere priser. Vi arbejder således også på løbende at optimere det samarbejde, vi har med vores leverandører. Det er typisk leverandører, vi har haft et godt og langt samarbejde med, siden vi for 12-13 år siden begyndte vores Cradle-to-Cradle rejse, siger Anders Olsen videre.
Lavere CO2-aftryk med tekstil
KE Fibertec er nu klar med tredjepartscertificerede EPD’er, der giver det fulde overblik over en ventilationsløsnings CO2-aftryk produceret i tekstil. Derfor tøver man heller ikke med at sammenligne CO2-aftrykket med en traditionel stålbaseret ventilationsløsning. Sammenligner man to identiske løsninger bestående af 110 meter Ø710 mm og 110 meter Ø500 mm rørføring, er CO2-aftrykket således fem gange lavere for tekstilløsningen, når den er installeret, mens CO2-aftrykket i hele løsningens levetid er fire gange lavere. Dokumentationen er verificeret af VELTEK, der er brancheorganisation for Dansk Ventilation.
Økonomi må ikke være en stopklods
Det kan godt være, at de lokalt producerede aluminiumsskinner koster lidt mere end de kinesiske, men i hans optik vægter det altså højere, at de dels ikke skal transporteres så langt, dels at aluminiummet i vid udstrækning er produceret med vandkraft i stedet for med fossile brændstoffer. Kroner og øre må ikke være en stopklods, der på nogen måde bremser KE Fibertec på den videre rejse ind i fortsat højere grad af bæredygtighed.
En rejse, der bliver stadig mere vigtig frem mod sommeren 2025, hvor de reviderede og ikke mindst skrappere LCA-krav træder i kraft. Blandt andet derfor har virksomheden også gjort en indsats for at være klar med EPD’er (Environmental Product Declaration), der giver det fulde billede af klimaaftrykket for de ventilationsløsninger, man tilbyder. EPD’er, der vel at mærke indregner alle elementerne i en løsning.
EPD er en konkurrencemæssig fordel
Ifølge Anders Olsen er KE Fibertec ene på markedet om at have valgt denne tilgang, der giver et fuldt og retvisende billede. Lige nu betyder dette tiltag, at virksomheden har et konkurrencemæssigt forspring, og det gælder det om at udnytte frem mod de skærpede krav, så netop nu arbejdes der med at markedsføre det gode bæredygtighedsbudskab.
– Vores EPD’er er tredjepartscertificerede, og vi kan nu dokumentere det fulde klimaaftryk af vores løsninger lige fra tekstilmaterialer til skinner, skruer og sytråd. Alt dette er omfattet af vores ‘komplette’ EPD. Andre af vores konkurrenter dokumenterer kun klimaaftrykket fra stoffet alene, hvilket ikke giver et retvisende billede og ikke kan sammenlignes med KE Fibertecs omfattende, komplette EPD-løsning. Selv om vores valg om en mere detaljeret og omfattende tilgang har taget længere tid, mener vi, at det er den rigtige og mest ærlige måde at gøre det på, forklarer Anders Olsen.
Information
Bæredygtige fordele
- Godt indeklima med effektiv luftfordeling giver lavere energiforbrug.
- Fleksible og kundetilpassede løsninger reducerer materialespild.
- Lav vægt betyder mindre brændstofforbrug og lavere CO2- udslip ved transport.
- Vedligeholdelsesprogrammer forlænger levetiden.
- Mulighed for genanvendelse af udtjente CradleVent® systemer.
Det gør KE Fibertec i dag
- Anvender 100 % vindkraft. { Foretager miljøkortlægning hvert tredje år.Reduceret spildevand med 67 %.
- Reduceret CO2-udledning med 52 % siden 2010.
- Optimerer ressourceanvendelsen i produktionen.
- Tilbyder levetidsforlængende vedligehold på produkterne.
- Lancering og implementering af ny emballagelinje, der nedbringer CO2- aftryk med mere end 60 % i forhold til tidligere emballageløsning.
- Årlig analyse af forbruget af gas, el, vand og spild, så udviklingen hele tiden følges.
- Tilbyder kunderne LCA- og EDPværktøjer, der dokumenterer tekstilbaseret ventilations positive indvirkning på miljøet. EPD’erne er udarbejdet efter ISO 14025 og EN 15804+A2.
- SRD rapportering i ejergruppe baseret på 2025 finansiel redegørelse. Fremtidige initiativer
- Målsætning om CO2-neutralitetet i 2030 på danske fabrikker.
Læs mere her www.ke-fibertec.com