Dansk Halentreprise har udstukket kursen for en rejse, der omfatter optimering af projektering i overensstemmelse med bæredygtighedsdagsordenen samt at motivere virksomhedens mange underleverandører til at prioritere grønnere materialevalg, energiforbrug og arbejdsgange. Endvidere er det Dansk Halentreprises ambition, at alle dens byggeprojekter rundt om i landet skal CO2-reduceres i videst muligt omfang.
Den bæredygtige udvikling inden for byggeog anlægsbranchen har taget fart de seneste fem år. Flere aktører samarbejder på tværs for at opnå fælles mål og løse de komplekse udfordringer, der følger med bæredygtighed.
– Arbejdet med bæredygtighed er kendetegnet ved, at branchen står sammen om at tackle fælles udfordringer. Den problemstilling, vi står over for, kan vi ikke løse individuelt. Jeg har oplevet, hvordan virksomheder åbent deler viden og erfaring for at hjælpe hinanden, og det skaber en unik fremdrift. Det er ikke noget, man normalt ser i andre sammenhænge, hvor konkurrence ofte står i vejen for samarbejde. Jeg håber, at denne ånd kan bevares, selvom bæredygtighed i stigende grad bliver en konkurrenceparameter, siger Stine Munk, der er bæredygtighedsansvarlig hos Dansk Halentreprise.
En form for forandringsledelse
Bæredygtighed kan ifølge Stine Munk ses som en form for forandringsledelse, der ofte kræver omfattende tilpasninger af både arbejdsgange og processer. For virksomheder som Dansk Halentreprise, der arbejder med bæredygtighed gennem forskellige certificeringer såsom DGNB, er det essentielt at følge de rette standarder og sikre korrekt dokumentation. EU’s taksonomi vinder også frem, og sammen med andre certificeringsordninger bliver bæredygtighed en integreret del af mange byggeprojekter.
– Siden 2022 har vi startet 15 DGNB-projekter, og vi har flere på vej. Af disse er kun ét projekt certificeret som DGNB Sølv, mens de øvrige er DGNB Guld. I år har vi også igangsat vores første projekt under EU-taksonomien og forventer at starte BREEAM-projekter de kommende år, fortæller Stine Munk og fortsætter:
– Certificeringsordninger som DGNB og Breeam tilbyder strukturerede rammer og retningslinjer, der sikrer, at byggeprojekter opfylder høje bæredygtighedsstandarder. De hjælper med at effektivisere processer ved at definere klare krav og dokumentationsmetoder, hvilket fremmer transparens og kvalitet. Desuden styrker de markedsværdien af projekterne og understøtter en kultur med løbende forbedringer og innovation.
Øgede krav til rapportering
Når det kommer til bæredygtighedsrapportering, vil børsnoterede virksomheder fra regnskabsåret 2024 være forpligtet til at afrapportere i henhold til EU’s direktiver. Denne nye forpligtelse bringer yderligere kompleksitet, som flere virksomheder, herunder Dansk Halentreprise, vil begynde at håndtere i 2025.
– Det er en udfordring, da der stadig er mange ubesvarede spørgsmål om, hvordan man præcist skal rapportere, og reglerne bliver løbende tilpasset. Vi har været i gang med processen siden efteråret 2022 og har allerede lavet væsentlighedsanalyser for at identificere de områder, vi skal fokusere på, siger Stine Munk.
For at kunne levere de bedste bæredygtige løsninger til sine kunder har Dansk Halentreprise etableret et dedikeret bæredygtighedsteam.
Virksomheden har et stærkt team på tre nøglepersoner, som hver især bidrager med deres ekspertise inden for certificeringer, byggeprocesser og livscyklusanalyser. Det gør den i stand til at sikre både kvalitet og bæredygtighed i projekterne.
Samarbejdet omkring bæredygtighed er en kompleks størrelse, som kræver god dialog mellem bygherrer og entreprenører.
– Det, der kendetegner vores arbejde, er det tætte samarbejde med bygherrerne. Vi har ofte langvarige relationer, nogle op til 30 år, og derfor forstår vi deres behov og byggerier indgående. Bæredygtighed er en naturlig tilføjelse til disse projekter, hvor vi kan skræddersy løsninger, der passer ind i deres eksisterende processer, forklarer Stine Munk.
Samarbejde mod samme mål
Samarbejdet med underentreprenører er også en vigtig del af Dansk Halentreprises tilgang til bæredygtighed. Virksomheden lægger vægt på at oplære og vejlede deres samarbejdspartnere for at sikre, at alle arbejder mod de samme mål.
– Vi underviser i alt fra kemi til bæredygtige procedurer på byggepladsen. Vores byggeledere har forståelse for bæredygtighed, så de kan sikre, at projekterne udføres i overensstemmelse med kravene, fortæller Stine Munk.
Dansk Halentreprise er involveret i flere store bæredygtighedsprojekter, herunder Recharge City i Horsens, som stod færdigt i 2024. Projektet består af et hotel, to kontorbygninger med restaurant i stueetagen, en butik og et større værksted samt en administrationsbygning.
– Et projekt af denne størrelse kræver tæt dialog med samarbejdspartnere og leverandører for at sikre, at alle processer forløber korrekt, fortæller Stine Munk om projektet, der involverede over 60 underentreprenører, for hvem det for manges vedkommende var første gang, de arbejdede med bæredygtighedscertificering.
Et andet projekt er højlageret på Mossvej, ligeledes i Horsens, hvor Dansk Halentreprise for første gang har haft fuld styring fra start til slut.
Vi har haft mulighed for at rådgive bygherren fra starten og tilføre en række bæredygtige tiltag, der stemmer overens med bygherrens ønsker, herunder det smukke, biodiverse udeområde
fortæller Stine Munk
De usynlige aspekter
Bæredygtighed er dog ikke kun synlige tiltag som vedvarende energikilder og genbrugsmaterialer. Indeklima, robusthed og levetid samt mange andre parametre er ligeledes centrale aspekter af bæredygtige byggerier, ligesom valg af materialer og arkitektonisk kvalitet spiller en stor rolle for, hvordan et byggeri passer ind i omgivelserne over tid.
Dansk Halentreprise ser frem til at fortsætte arbejdet med at udvikle bæredygtige løsninger for deres kunder.
– Vi drømmer om at være med til at udvikle branchen og løse de udfordringer, vi står overfor – ikke kun i forhold til CO2, men også bredere problematikker som biodiversitet, ressourceforbrug, og sundhed, afslutter Stine Munk.